Rosa citronpaj



Denna pajen är så vacker och kommer från Leilas A piece of cake. Sött möter syrligt!

Ingredienser

Mördeg
300 300 g kallt smör
8 8 dl vetemjöl
1 1 dl florsocker
2 2 st ekologiska ägg
1 1 msk kallt vatten (om det behövs)
Lemoncurd
9 9 st citroner
4.5 4.5 dl strösocker
150 150 g smör
7 7 msk majsstärkelse
6 6 st ekologiska ägg
6 6 st ekologiska äggulor

Ägg till pensling
Färska hallon till garnering

Hallonmaräng
3 3 st ekologiska äggvitor
0.5 0.5 st citron, saften
3.25 3.25 dl strösocker
200 200 g färska hallon

Gör så här

1. Mördeg

2. Nyp ihop tärnat kallt smör med vetemjöl och florsocker.

3. Tillsätt äggen och arbeta samman tills degen precis går ihop. Knåda inte. Tillsätt vatten vid behov.

4. Plasta degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.

5. Lemoncurd

6. Koka upp citronsaft från 6 av citronerna och rivet skal från 9 med strösocker och smör.

7. Sila vätskan och släng skalet.

8. Blanda ut majsstärkelsen med saften från de sista citronerna och rör ner detta i den varma vätskan.

9. Vispa samman ägg och gulor.

10. Rör ner äggen i vätskan, ställ tillbaka på spisen och sjud under vispning tills krämen tjocknar.

11. Häll över krämen i en ren skål och låt svalna.

12. Hallonmaräng och montering

13. Sätt ugnen på 175 grader.

14. Kavla ut mördegen, fyll en pajform och frys.

15. Pensla botten på det frysta pajskalet med uppvispat ägg och täck kanterna med folie så de inte sjunker ned. Förbaka i cirka 10 minuter.

16. Fyll pajskalet med lemon curd.

17. Höj ugnstemperaturen till 250 grader övervvärme/grill (om inte marängen ska brännas av med gasbrännare).

18. Vispa äggvita, citronsaft och 1 dl strösocker till ett fast skum.

19. Tillsätt ytterligare 1 dl strösocker och vispa till ett fast skum.

20. Rör sönder hallonen med resterande strösocker och rör ned i marängen i omgångar. Vispa till ett fast skum.

21. Spritsa eller bred marängen över pajen och grädda marängen gyllene i mitten av ugnen, cirka 5 minuter alternativ bränn marängen med en gasbrännare.


Chokladsko



Jag älskar chokladskor! Den på bilden gjorde jag i somras och det var min första, jag kan säga att jag hann säga en hel del fula ord innan den blev klar. Det var riktigt pilligt men när jag skulle ge mig på min andra gick det mycket bättre. Nu funderar jag på att göra en igen! 200 g vit choklad ligger i skafferiet så nu måste jag bara fundera på hur jag vill att den ska se ut....kanske rosa?

Puss♥


Kladdkaka



Detta är en väldigt god kladdkaka som blir sådär perfekt kladdadig! Receptet kommer från mammas receptbok där hon samlar sina bästa recept.

Ingredienser
2 ägg
3 dl socker
1, 75 dl vetemjöl
0,5 msk vaniljsocker
4 msk kakao
100 g smält smör

Gör såhär:
Vispa socker och ägg fluffigt. Blanda sedan mjöl, kakao och vaniljsocker och rör ner i äggsmeten. Smält tillsist 100 smält smör och rör ner. Smörj och brös en bakform med löstagbar kant som du sedan häller smeten i. Grädda i ugnen 15-20 min på 175 grader. Servera med grädde!

Världens godaste knäckebröd



Detta receptet på knäckebröd har jag fått av min moster och det är sjukt gott! Jag skulle kunna äta upp hela plåten själv^^

Ingredienser
2 dl vetemjöl
0,5 dl solrosfrön
0,5 dl pumpakärnor
1 dl sesamfrön
0,5 dl linfrö
0,5 tsk salt
0,5 dl rapsolja
2,5 dl kokande vatten

Gör såhär
Rör ihop alla ingredienser och bred ut på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Det ska täcka hela pappret! Baka i ugn i 1 timme i 150 grader. MUMS!

Belgiska våfflor



Finns det något bättre än att starta dagen med en riktigt god frukost? Jag tycker det är helt underbart och en bra start på dagen ger en fortsatt bra dag tycker jag. Dessa belgiska våfflor kommer från Leilas bok A piece of cake och är himmelska! Jag tycker det är godast att servera dem med jordgubbssylt och vispad grädda.

Till 4 personer

2 st ekologiska ägg
125 125 g smör
2.5 2.5 dl mjölk 3 %
2 2 dl vatten
12 12 g färsk jäst
0.5 0.5 tsk salt
0.75 0.75 dl strösocker
2 2 tsk vaniljsocker
6.75 6.75 dl vetemjöl

Smält smör till gräddning

Gör såhär

1.
Separera äggulorna från vitorna (utan att det kommer någon gula i vitorna).

2. Smält smöret.

3. Tillsätt mjölk och vatten och värm tills vätskan är ljummen, cirka 37 grader.

4. Smula jästen i en bunke och lös upp den i degvätskan.

5. Tillsätt äggulor, salt, strösocker, vaniljsocker och vetemjöl, rör till en slät smet.

6. Vispa äggvitorna till mjuka toppar i en ren och torr bunke.

7. Vänd försiktigt ner i smeten och låt vila i cirka 20 minuter.

8. Värm våffeljärnet.

9. Pensla det med smält smör och grädda våfflorna i 3–5 minuter.




RSS 2.0